Ne válce ! Ne NATO !

Pří příležitosti 60. výročí vojenské organizace NATO obracíme se ke všem lidem s výzvou, aby přišli do Štrasburku a Kehlu v dubnu 2009 protestovat společně s námi proti agresivní vojenské organizaci NATO, její jaderné politice, a zároveň podpořit naši vizi spravedlivého světa bez válek.

NATO se stává stále větší překážkou v dosahování světového míru. Od skončení studené války se NATO vyvíjí jako nástroj vojenských zásahů ze strany těch, kteří si osobují právo vystupovat jménem "mezinárodní společenství" včetně prosazování tzv. války proti teroru. Ve skutečnosti je však NATO mechanismem Američany řízeného použití sily s vojenskými základnami na všech kontinentech, přičemž se obchází OSN a celý systém mezinárodního práva, dochází k urychlování militarizace a zvyšování vojenských rozpočtů: členské země NATO se podílí již 75 procenty na celosvětových vojenských výdajích. Při prosazování tohoto expanzionistického zaměření od roku 1991, jehož cílem jsou předsunuté strategické a energetické zájmy, NATO rozpoutalo válku na Balkáně pod záminkou tzv. humanitární ochrany a již sedm let vede brutální válku v Afghánistánu, která se stupňuje a přesouvá již i do Pákistánu.

V Evropě NATO zostřuje napětí, podněcuje závody ve zbrojení s pomocí tzv. raketového štítu, masivního jaderného arsenálu a politiky prvního jaderného úderu. Politika Evropské unie je stále více propojena s NATO. Probíhající a potencionální expanze NATO ve východní Evropě a za ní, jakož i operace NATO "mimo oblast" (stanovenou zakládající smlouvou NATO z roku 1949 - pozn. překladatele) dělají ze světa globální bojiště a nebezpečné místo pro život. Konflikt na Kavkazu je jasným důkazem tohoto nebezpečí. Každé posunutí hranice NATO jen zvyšuje možnost války včetně eventuálního použití jaderných zbraní.

V souladu s naší vizí mírového světa rozhodně odmítáme vojenské reakce na globální a regionální krize, jelikož takové zásahy jsou pouze součástí problému, nikoliv jeho řešením. Rozhodně odmítáme žít pod váhou teroru jaderných zbraní, odmítáme nové závody ve zbrojení. Je nutno snížit vojenské výdaje a namísto toho přesunout zdroje na uspokojování lidských potřeb. Musíme se zasadit o likvidaci všech vojenských základen. Jsme proti vojenským strukturám, které slouží k vojenským intervencím. Je nutno demokratizovat a demilitarizovat vztahy mezi národy a vytvořit nové formy mírové spolupráce, aby svět byl bezpečnější a spravedlivější.

Vyzýváme vás, abyste seznámili s tímto provoláním lidi ve svých komunitách a hnutích. Přijďte do Štrasburku a Kehlu a napomozte osobně tomu, aby se tato vize stala skutečností. Věříme, že mírový svět je možný.

Ne válce !
Ne NATO !

Aktivity v průběhu protestu proti NATO v těchto městech budou zahrnovat demonstraci v sobotu 4. dubna 2008, mezinárodní konferenci od čtvrtka 2. dubna do neděle 5. dubna 2008, přímé akce a mezinárodní tábor odporu od 1. dubna do 5. dubna 2008.

Trackback URL:
https://tobiaspflueger.twoday.net/stories/5344290/modTrackback

logo
tobias pflueger DieLinke_RGB


Startseite
Über mich
Kontakt

Suche

 

RSS-Feed: Informationsstelle Militarisierung

Aufrüstung unter dem Stern desSchengen-Beitritts
————————————–...
IMI - 2024/05/02 16:01
Aufrüstung und Grenzgewalt unter dem Stern des bulgarischen Schengen-Beitritts
Die türkisch-bulgarische Grenze gilt unter Nichtregierungsorganisatio nen...
IMI - 2024/05/02 13:57
Klaus Gestwa: Kein Wissenschaftspreis für Kriegspropaganda!
— Einer der vehementesten Fürsprecher für Waffenlieferungen...
IMI - 2024/04/30 11:07
Warnung vor einer Senkung der Hemmschwelle durch den Einsatz...
Expert:innen im Bereich unbemenschter Systeme fordern,...
IMI - 2024/04/29 09:55
Umschalten auf Kriegswirtschaft
Anfang März 2024 legte die Europäische Kommission zwei...
IMI - 2024/04/24 03:57

Archiv

Status

Online seit 7171 Tagen
Zuletzt aktualisiert: 2013/01/26 00:43

User Status

Du bist nicht angemeldet.